HUR DU TAR SNYGGA MATBILDER, EN ENKEL GUIDE

Följande text är en guide full av konkreta tips för att ta dina matbilder till nästa nivå, med målet att höja kvalitén. Resultatet för dig kommer bli att nya följare haglar in på din instagram-profil och sociala medier. Det är vad vi är ute efter i alla fall.

Jag som skriver detta heter Jesper Norén och jag har fotograferat majoriteten av alla bilder som används på www.rawnice.com och på instagram @rawnice. Tidigare hade jag inte fotat så mycket mat. Så allt som står nedan är knep och tips jag lärt mig under det gångna året.

Du kommer att lära dig hur du får dina bilder att gå från högra till vänstra bilden.

EXEMPEL BILDER FÖRE EFTER ALLA TIPS, Fult lagad, dåligt ljus, ingen miljö ingen redigering + slutlig bild

Det finns FYRA enkla saker att tänka på för att få ett snyggare resultat och igenom artikeln kommer du att se vilken sjuk skillnad små förändringar kan göra. Men först vill jag prata lite om förväntningar och verkligheten.

Precis som med allt annat i livet så gäller det bara att öva mycket för att se de bästa resultaten. Så var förbered på att laga fula saker, ta massor av dåliga bilder och bli frustrerad. Det är den verkligheten vi alla måste ta oss igenom för att sedan kunna ta JÄVLIGT SNYGGA bilder.

Jag vet inte hur många gånger jag gjort mitt allra bästa och lagat saker i timtal för att inte ens kunna ta bild på det som lagats då det sett ut som skit…

Du behöver ingen superkraft eller svindyr kamerautrustning för att ta snygga bilder. Ett genuint intresse och mycket övning är det enda som krävs för att få en likebomb.

You’r in for one hell of a ride! Det här kommer att gå skitbra.

Nu när förväntningarna är satta på rätt ställe så går vi raskt vidare till dagens första programpunkt, nämligen kamerautrustning!

Vilken kamera ska jag använda?
Använd den du har tillgång till och kan manövrera. En smartphone funkar lika bra som en avancerad systemkamera. Det viktigaste är att du kan ta bilder med den och se till att det du fotar är skarpt och i fokus.

Smartphone

På smartphones kan man peka på skärmen i kameran för att sätta fokus där man vill ha det och i systemkameror så finns det Auto Fokus lägen som funkar jättebra.

Nu när du har en kamera är det bara att bestämma vad du ska laga och gå vidare till första steget.
 

PRESENTATION

Det inte kommer spela någon roll hur dyr din kamera är, hur poppiga färger du har eller hur perfekt ljussättningen är, om maten du försöker fånga på bild inte är snyggt presenterad från början. Lite extra ansträngning här kan göra stor skillnad.

Många lagar mat för att äta den, och tar bara en bild på den innan de äter. Du däremot ska lagar mat för att fotografera den, sen att du får äta den efteråt är en bonus.

Det är stor skillnad på att laga för att äta och att laga för att fota. Idag går vi igenom att laga för att fotografera.


Det spelar ingen roll hur gott det smakar, ser det ut som skit så kommer ingen att bli imponerad. Så sök inspiration på uppläggningar och se vad du tycker ser snyggt ut, och laga sedan saker som ser ut så.

Ingen som tittar på dina bilder kommer att känna smaken, de kommer att äta med ögonen. Så utseendet på det du lagar är viktigaste delen i att ta snygga bilder.


Vad kan du göra för att det ska bli snyggare?
Det är så enkelt som att vara noggrann i hur du lägger maten på tallriken. Kanske kan du också göra det där lilla extra i uppläggningen som du vanligtvis inte gör?

Jag pratar om att placera en blomma vid sidan, sprinkla lite kokosflingor över din smoothiebowl eller lägga upp en mindre portion på en mindre fat för att det ska se godare ut.

Det finns andra coola knep att använda också. Som att SWIRLA (klicka här för en toutorial)  smoothies eller använda kakformar för att göra dekorationer av frukter. Göra spiraler av morötter eller skära grönsakerna på ett fotogeniskt vis. Dessa små knep kan förändra ALLT.

BILDER SWIRL + KAKFORMAR FRUKT

Här nedan har du två exempelbilder på samma mat, en upplagt bara för att ätas och en upplagt för att först fotograferas. Detta borde göra det tydligt varför ”PRESENTATION” är nummer ett på vår lista.

Före efter bilder uppläggning för att äta och uppläggning för att fota.
 

NATURLIGT LJUS

Nu när du fått till någonting som ser gott och piffigt ut är du redo för nästa steg, att få till ljuset i bilden. Många glömmer detta helt och fotar sina bilder på platser där det är mörkt, skugga som faller in över halva maträtten, allmänt dåligt belyst eller ett gult sken från glödlampor.

Tumregeln för SNYGGA matbilder är NATURLIGT LJUS.
Ja vi säger det igen så att du kommer ihåg det, NATURLIGT LJUS! Halleluja.

Om du skiter i detta steg kan du tyvärr ge upp drömmen om att få till snygga matbilder.

Så vad betyder naturligt ljus?
Jo att du använder dig av ljuset från solen istället för att använda dig av inomhus-ljus för att lyfta detaljerna i det du lagat.

Det naturliga ljuset kommer att ge en mycket bättre representation av färgerna i din mat, det kommer att bli färre skarpa skuggor och en mjukare, klarare känsla generellt i jämförelse med att ställa maten i en dåligt belyst del av köket där man inte får fram dessa detaljer alls.

Hur tar man bilder med naturligt ljus?
Att fotografera nära ett fönster är ett sjukt bra första steg. Flytta fram det du fotar till ett fönster där dagsljuset skiner in och se skillnaden i kvalitén på bilderna direkt.

Före efter bilder Snygg uppläggning som fotats i mörker inomhus och vid ett fönster.

Du kan såklart också fotografera utomhus för att få naturligt ljus, men det är lättast att börja inomhus framför ett fönster för att komma igång.

Är det mulet, eller mörkt ute så är det svårare. Vill du posta nya matbilder varje dag så använd dagsljuset när det är bra väder och fota flera bilder dessa dagar, då har du alltid bilder att använda de dagarna solen inte skiner.
 

MILJÖ

Nu har vi med presentation och ljussättning nästan gjort allt vi kan för att drastiskt förhöja snyggheten i dina bilder. Bara en sista sak att tänka på när du fotograferar.

Miljön runt den upplagda maten.

Mat-tidningar och deras omslag är ofta sjukt bra på att bygga miljöer runt maten i centrum. Se exmpel nedan.

Det vanligaste nybörjarfelet är att fokusera helt på MIN SNYGGA JÄVLA MAT. Det som kan hända då är att bilderna blir ointressanta och instagramflödets helhet ser enformigt ut.

Jag gillar personligen att göra mera av en uppdukning med saker i bakgrunden för att ge liv och balans åt bilden. Detta är den vanligaste stilen i receptbilder och hos många stora instagramkonton.

Det finns också dem som kan ta jäkligt snygga bilder med en helt vit bakgrund och hålla det intressant, se exempel nedan.

EXEMPELBILDER PÅ BRA BILDER MED VIT BAKGRUND

Hitta din egen stil här och vad du gillar. Nedan går jag dock bara igenom hur man kan tänka för att skapa matbilder med en ”miljö”.

Hur får jag till en snygg miljö runt maten?
Försök att få med något mer i bilden utöver det du vill visa upp.
Saker som kan balansera ut bilden och göra den mer intressant i förgrund och bakgrund.

Se dig omkring och efter något som passar in. Använde du en kniv och skärbräda vid lagandet?  Hade du någon skål eller blev det smulor vid uppläggningen? Kan du duka en uppläggning med bestick och glas? En kvist från någon ört? ANVÄND DESSA saker för att fylla ut tomrummet runt maten och bygga en miljö.

En snygg sak många proffs gör är att låta bär, topping eller ingredienser från maten ligga framme runt tallriken och på så vis förstärka både maten och miljön. Försök att få det att se ut som att det bara var så från början, helt naturligt. Se exempl nedan.

EXEMPELBILDER TOPPING BORDET

Ibland går det dock till överdrift och då kan man dra parallellen till när du lägger ned mycket extra tid på på ditt smink inför en utekväll för att ”göra det bättre”. (Förutsatt att du sminkar dig)

Tillslut så inser du att det var bra från början och nu sitter du där och ser ut som en cirkusclown. Gör inte samma misstag när du skapar en miljö runt maten.

Lagom är bäst och du kommer se själv när du får till det.

Det sista tipset tipset innan du tar bilden är kompositionen. Detta är vart i bilden du har maten placerad i förhållande till miljön runt omkring. Ett sjukt bra tips är att lämna extra luft runt det du har i centrum (alltså maten).

Det är mycket lättare i redigeringen att beskära en bild och zooma in den så att det blir snyggt tajt kring maten, än vad det är att försöka skapa mera luft runt det du fotat.

Så lämna lite extra luft runt tallriken och beskär det sedan i nästa steg, redigeringen.

Nu när du lagt upp maten snyggt, placerat den där det är bra ljus och byggt en fin miljö runt så måste du ta bilden också. Sen får du scrolla ned till sista steget.

Sist har vi efterbehandlingen, en sak som många förbiser och struntar i. Men som gör en enorm skillnad i dina bilder om du gör det rätt.

Redigering görs efter personligt tycke och smak, och precis som ovan finns det massor av olika stilar att redigera på. Inget är mera rätt än något annat. Jag tänker dock gå igenom vad jag gillar nedan.

MEN innan vi börjar med vad jag föredrar så vill jag höja ett varningens finger och förklara vad jag INTE tycker om.

Det finns nämligen en stor risk att du blir lite för entusiastisk i ditt redigerande, och när det sker så lämnas omdömet ofta utanför ekvationen. Riktlinjen du vill följa är att den slutgiltiga bilden ska se naturlig ut. Färgerna ska vara realistiska och det ska se ut som att du fotat när det bara råkat stå en perfekt lagad rätt framför dig.

Jag har sett bilder där det kryddats friskt med olika redigeringsverktyg och slutresultatet ser mera ut som modern konst än en matbild. I denna änden av spektrumet kan du se dig själv som en modern konstnär. Tyvärr är inte målet att hänga våra bilder på en undergound-utställning i Berlin. Vi vill håva in likes på instagram och därför gäller det också att redigera därefter.

Något som oftast alltid går hem är att öka ”skärpan” eller ”klarheten” i detaljerna. Detta kan göras i instagram under redigeringsfliken, eller så går du in i photoshop/lightroom i datorn och gör detta den vägen. Det kommer att lyfta ut alla detaljer och göra att att ser mer CRISP ut.

Ofta kan detta räcka som enda redigering. Men det bästa resultatet får man såklart om du också följer nedanstående punkter.

EXEMPEL SKÄRPA/KLARHET FÖRE EFTER

Nästa sak är att ändra på färgerna i bilden. Du kan ofta dra i ett reglage för värme/kyla  alltså balansen mellan blåa och gula färger. Hitta vad som ser snyggt ut här och kör på det, du kan med detta ändra upplevelsen och känslan i bilden.

EXEMPEL VÄRME/KYLA FÖRE EFTER

Ett till bra tips är att öka Mättnaden, detta är mängden av färger som syns. Drar man ned mättnaden till noll så får man en svart/vit bild. Och drar man den uppåt så kommer man därför att se mer av alla färger.

Detta är grymt om du lagar något med vårat Spirulina eller Pitayapulver, som har en väldigt stark färg och det kan få bilderna att poppa det där lilla extra.

EXEMPEL MÄTTNAD FÖRE EFTER

För att bli duktig är det bäst att testa sig fram. Efter att du har redigerat många bilder så kommer du hitta en stil och ett sätt som du tycker om.

Det går inte att exakt berätta hur du ska göra, utan det är en process och det tar tid att bli duktig på.

Men om du tänker på SKÄRPA/KLARHET, VÄRME/KYLA och MÄTTNAD så kommer du ha kommit en bra bit på väg.

Du kan också testa att ändra ”kontrasterna”, men gör detta med måtta då det lätt kan bli för mycket.
 

AVSLUTNING

Så för att runda av på ett peppande sätt så vill jag berätta för dig att du kommer misslyckas fatalt, många gånger. Och bilderna kommer se ut som skit.

Tyvärr men det är sant.

Dock, om du är motiverad nog och peppad på att få till en ”perfekt” bild så kommer du att kämpa igenom detta och fortsätta att laga coola grejer, lägga upp dem snyggt, placera dem framför fönstret, sprinkla lite hjärtformad frukt omkring dem och dra upp skärpan i redigeringen.

Och sist, när du minst anar det så kommer du att få till det. Du kommer att skapa smoothiebowlarnas motsvarelse till Mona Lisa. Då kommer nya följare, regrams och likes också hagla in.

Så för att avsluta på topp. Det är en klysha och du har hört den förut. Men det är också sanningen.

ÖVNING GER FÄRDIGHET.

 

Det är sjukt kul att fota mat och har man några saker att tänka på varje gång man gör det så blir det bara roligare.


Lycka till, det ä dags för er att testa vingarna nu.

 

Skicka oss gärna era bilder till info@rawnice eller tagga med #rawnice på instagram så att vi får se er utveckling!

Har du en polare som inte riktigt får till det med sina matbilder? Skicka dem detta inlägg och se till att det blir ändring framöver!

länk dela inlägget